Hasta Bandha
Er zijn meerdere redenen te benoemen om hasta bandha toe te passen. Hieronder noem ik er een paar.
Er zijn meerdere redenen te benoemen om hasta bandha toe te passen. Hieronder noem ik er een paar.
Bandha's zijn zogenaamde energiesloten. In het Sanskriet betekent bandha dan ook 'slot'. Met de bandha's zorg je ervoor dat de levensenergie (ook wel prana, ki, chi of qi) niet uit je lichaam ontsnapt, maar dat je de energie behoudt om het bewust te kunnen gebruiken.
Aan het einde van het jaar trek ik me altijd graag wat terug. Dat gaat tegenwoordig onbewust, maar is ooit ontstaan rond 2000, in een periode waarin ik werd geconfronteerd met de eindigheid van het leven hier. Het leven kwam als in een film aan mij voorbij..... en wat ik zag, beviel me niet. Hier besefte ik dat mijn levensfilm er veel beter uit moest gaan zien. Tijd is een kostbaar geschenk dat je kunt invullen hoe jij dat wilt, maar soms vliegt de tijd aan ons voorbij.
Kapalabathi is een zeer krachtige, effectieve pranayama en is ook een kriya (reinigingstechniek). De techniek wordt ook wel vuuradem of breath of fire genoemd. In het Sanskriet is kapal voorhoofd en bathi betekent licht of schijnen. Deze ademtechniek wakkert als het ware het vuurtje in je aan. De focus ligt op de uitademing, deze is actief en krachtig. De inademing is kalm en passief.
Er bevinden zich vele energiepunten in het fysieke lichaam, die verbonden zijn met het energetische lichaam. Deze punten staan bekend als chakra's. De grootste en belangrijkste chakra's bevinden zich tussen je stuitje en je kruin. De andere punten in je lichaam zijn verbonden met deze chakra's. Ook de belangrijkste nadi's stromen door deze 7 belangrijkste chakra's.
Tijdens een van mijn reizen in Thailand kwam ik voor het eerst in aanraking met Sama Vritti Pranayama, ook wel de vierkante adem (boxbreathing) of gelijke adem genoemd. Het was ook de eerste ademtechniek waarbij ik vertrouwd raakte met kumbhaka (een ademtechniek waarbij je de adem voor een tijdje vasthoudt, om de levensenergie te beheersen).
Pranayama is een van de acht onderdelen van Yoga gebaseerd op de Yoga Sutra's van Patanjali. In het Sanskriet betekent Prana; levensenergie en Yama; beheersen/controleren. Het gaat dus om het beheersen van de levensenergie. Dat doe je met behulp van je adem. De adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Ujjayi is een van de vele vormen van pranayama. Waarom de Ujjayi ademtechniek bekend staat als een van de meest helende ademtechnieken volgens de oude yogi's, lees je hieronder.
Nadi Shodana is een traditionele ademtechniek uit de Yoga en kalmeert het zenuwstelsel. Hierdoor werkt het goed bij stress. Volgens de yogafilosofie reinigt deze ademtechniek ook de nadi's (energiebanen). Er bevinden zich circa 72.000 nadi's in ons lichaam. Hier stroomt prana oftewel levensenergie doorheen. Soms ontstaan er blokkades in de nadi's. Vaak ontstaat dit als we uit balans zijn; bijvoorbeeld als we een tijd achtereen geen moment creëren om tot rust te komen om te kunnen herstellen.
Bij YOGA SanShine beoefenen we verschillende zonnegroeten, maar zonnegroet A, ook wel Surya Namaskar (Sanskriet) genoemd, is de meest bekende. Initieel werd de zonnegroet gebruikt om de dag goed te beginnen.
Ga je beginnen met yoga? Erg leuk! Welkom in de wereld van yoga! :-)
Vinyasa Yoga is een yogavorm die is ontstaan vanuit de Asthanga yoga, waarbij je de houdingen uitvoert op het ritme van jouw ademhaling. Hierdoor kom je in een meditatieve flow terecht.
Regelmatig wordt mij gevraagd of yoga een sport is. Ik kan me dat best wel voorstellen, omdat yoga net als veel andere sporten, fysieke voordelen met zich meebrengt; zoals kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Er is echter ook een groot verschil met sport.